Za volant autobusu/kamionu aneb Chci řídit! Co vše k tomu potřebuji?

Městské hromadné dopravy se tento článek bude týkat pouze okrajově, ale například budoucím řidičům autobusů můžeme tímto počinem také trochu shrnout podstatu věci - cesta za volant je dlouhá, složitá a v zákonech existují různé výjimky, o kterých nemusíte mít ani nejmenší tušení.

V případě, že se rozhodnete pro kariéru řidiče, je nutné si sehnat sponzora - řidičské oprávnění není v tuto dobu vůbec levná záležitost. Pod každým tématem proto budou orientačně uváděny i ceny.

Získání řidičského oprávnění

Samozřejmostí je absolvování výcviku daného oprávnění v autoškole v počtu hodin daných zákonem - je nutné mít potvrzenou způsobilost k řízení vozidel dané skupiny. Pokud úspěšně získáte řidičský průkaz se skupinou nad 3,5tuny, je nutné si udělat profesní průkaz.

Odhadovaná cena ŘP (určitě bude jiná v každém koutu ČR):
  • C - z B kolem 15 tisíc
  • E - k C kolem 5-8 tisíc
  • D - z C kolem 10-15 tisíc
  • D - z B kolem 15-25 tisíc

Věkový limit pro udělení ŘP od 19. 1. 2013:
  • 18 let - ŘP sk. C a C+E s rozšířeným školením
  • 21 let - ŘP sk. C a C+E se základním školením
  • 21 let - ŘP sk. D s rozšířeným školením
  • 23 let - ŘP sk. D se základním školením


Scania na pražském Výstavišti. (30.3.2011)

Zkouška profesní způsobilosti

Zkouška profesní způsobilosti probíhá v počítačové místnosti, kdy má žadatel 90 minut na vyřešení 80 otázek. Jde o 8 okruhů po 10 otázkách. Z každého okruhu je potřeba mít 70% odpovědí správně.
Pokud zkoušku úspěšně složíte tak, zpravidla na počkání, dostanete záznam o úspěšném vykonání zkoušky, který spolu s fotkou odnesete na příslušný úřad a zažádáte si o profesní průkaz řidiče. Školení profesní způsobilosti lze zahájit již během jízd v autoškole, ale ke zkouškám nemůžete dříve než budete mít hotový ŘP v ruce - tímto krokem ušetříte nějaký čas.

Po vydání profesní způsobilosti si dávejte pozor na každoroční školení v rozsahu 7 hodin. Případně školení v rozsahu 40 hodin jednou za pět let.

Cena závisí na typu školení, případně na osobní domluvě:
  • vstupní (140hodin) - cena se pohybuje kolem 30 tisíc
  • rozšířené vstupní (280hodin) - tento typ školení plno autoškol nemá v ceníku, teoreticky 50-60 tisíc, někde dle domluvy

Dopravní psychotesty

Dopravní psychotesty provádí akreditovaný dopravní psycholog.
S sebou si určitě přineste občanský průkaz, řidičský průkaz, a pokud používáte, tak brýle. Vyšetření trvá 3-4 hodiny. Čeká vás osobní dotazník, testy osobnosti a výkonové testy.
Bude dobré, když před vyšetřením budete odpočatí a s sebou si vezmete pití a něco malého k jídlu, třeba sušenku.
Výsledek můžete dostat ihned, někde to může trvat i několik dní.


Tandomová souprava Volvo v areálu DHL v Jirnech. (10.2.2010)

Lékařský posudek podruhé

Poprvé jsme lékařský posudek potřebovali pří nástupu do autoškoly, nyní potřebujeme posudek k výkonu práce řidiče. Ten je vydán na základě posudku od dopravního psychologa. V některých případech může lékař vyžadovat prohlídku na neurologii. Pokud jste minulý posudek dostali bez problému, psycholog Vás shledal v pořádku a případná neurologická prohlídka dopadla dobře, tak se ani nyní nemusíte ničeho bát.

Závěrem

Pokud máte čerstvý řidičský průkaz, profesní osvědčení, kartu do tachografu a lékařský posudek v kapse, přeji hodně štěstí při hledání práce a mnoho kilometrů bez nehod.

Autor: Jiří Vařečka | Přidáno: 25.2.2013
 
© MHDinfo.cz | Portál nové generace - CZIN.eu | 2006-2013